Laurence Guillaumie, PhD is Associate Professor in the Faculty of Nursing, Public/Community Health Programs, at Université Laval (Quebec City, Canada). She is trained in health education and counseling. She holds a Master’s degree in Education Science, a PhD in Education Science and Community Health, and completed a Postdoctoral Fellowship in Health Education. Dr. Guillaumie is also a regular researcher at the CHU de Québec Research Center’s Population Health and Optimal Health Practices Axis, and the Québec Population Health Research Network (QPHRN).

In response to the challenges linked to climate change and ecosystem degradation, she has been particularly interested since 2019 in the promotion of eco-citizenship, pro-environmental practices and environments favoring access to sustainable food (i.e., local, eco-responsible and healthy) for everyone using a public health perspective.

Dr. Guillaumie has conducted several qualitative studies, population surveys and systematic reviews in order to better understand certain populations’ experiences and needs, and the practices and action logic of community, municipal and regional actors.  She also has expertise in the development and evaluation of programs that promote eco-citizenship, pro-environmental practices and a sustainable diet, particularly using the Intervention Mapping and the Behavior Change Wheel approaches. She mobilizes theories and concepts derived from partnership and territorial research, ecological transition as well as behavioral, psychoanalytical, and holistic health approaches.

Hôpital Saint-Sacrement
1050, chemin Sainte-Foy
Québec, Québec
Canada G1S 4L8
Pav. Ferdinand-Vandry, local 3443
1050, rue de la Médecine, Université Laval
Québec, Québec
Canada G1V 0A6
63 entries « 7 of 7 »

Guillaumie L, Godin G, Vezina-Im LA

Psychosocial determinants of fruit and vegetable intake in adult population: a systematic review

Journal Article

Int J Behav Nutr Phys Act, 7 , 2010.

Abstract | Links:

Godin G, Amireault S, Belanger-Gravel A, Vohl MC, Perusse L, Guillaumie L

Prediction of daily fruit and vegetable consumption among overweight and obese individuals

Journal Article

Appetite, 54 (3), 2010.

Abstract | Links:

Manderscheid JC, Godin G, Spiz E, Miller L, Lazarus A, Guillaumie L, Lambert LD

Évaluation de programmes psychopédagogiques visant le passage de l’intention à l’action de consommer des fruits et légumes

Book

Université de Franche-Comté, Besançon, 2009.

63 entries « 7 of 7 »
Signaler des ajouts ou des modifications

Active projects

  • Appel à projet "Nouvelles équipes", from 2023-04-01 to 2026-03-31
  • Cultiver l'Avenir: Vers une Agriculture Contrôlée et Durable en Serres et Bâtiments - Une Étude Intersectorielle et Multidimensionnelle, from 2024-05-01 to 2025-03-31
  • Dessiner les contours du visage jeune de l’insécurité alimentaire dans la ville de Québec : une approche participative, from 2022-08-24 to 2024-12-31
  • Implantation du Cercle de concertation agroalimentaire de Wemotaci: Pour le déploiement des activités agroalimentaires dans la communauté Atikamekw de Wemotaci en Mauricie, from 2023-04-10 to 2025-04-10
  • Justice transformative et inclusion: Vers des systèmes alimentaires territoriaux équitables au Québec, from 2024-04-02 to 2025-04-01
  • Justice transformative et inclusion: Vers des systèmes alimentaires territoriaux équitables au Québec, from 2024-05-01 to 2025-03-31
  • Le projet COSAM : Mise sur pied d'une COalition régionale pour un portrait-diagnostic du Système Alimentaire en Mauricie, from 2022-03-22 to 2025-03-21
  • Pilot study of a community pharmacy-based program to enhance adherence to adjuvant endocrine therapy among breast, from 2019-10-01 to 2025-03-31
  • Pratiques pour réduire l’utilisation des pesticides de synthèse au Québec : étude sociopolitique et macroéconomique des effets, des freins et des incitatifs, from 2022-04-01 to 2026-03-31
  • Symposium-Ecole d'été - La transition socioécologique des Systèmes Alimentaires Territoriaux, from 2024-10-01 to 2025-09-30
  • «L'expérience d'habiter son logement subventionné» Besoins et pratiques de soutien communautaire comme piliers du renforcement du pouvoir d'agir, de l'entraide et de la solidarité dans la communauté, from 2020-03-15 to 2025-03-31

Recently finished projects

  • Cartographie et modélisation du système alimentaire du territoire de la communauté métropolitaine de Québec : Phase 1, from 2023-04-01 to 2024-03-31
  • Cartographie ODD par apprentissage automatique, from 2022-03-15 to 2023-12-31
  • Étude-pilote du programme de cuisines collectives " Des Chenaux Cuisine " : Un programme pour la sécurité alimentaire et l'alimentation durable en Mauricie, from 2023-05-01 to 2024-03-31
  • FGR - Le projet Agri-Hub de Wemotaci : Pour le déploiement d'une stratégie agroalimentaire dans la communauté autochtone de Wemotai en Mauricie, from 2022-05-09 to 2023-05-08
  • Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF), from 2017-04-01 to 2024-03-31
  • Les outils d’évaluation des systèmes alimentaires territoriaux : Une recension systématique de la littérature scientifique et organisationnelle, from 2023-07-28 to 2024-07-27
  • Projet d’implantation d’un Agri-Hub Kokomino:Pour le déploiement des activités agroalimentaires dans la communauté Atikamekw de Wemotaci en Mauricie, from 2022-08-24 to 2023-08-23
  • Recension des meilleures pratiques pour la mise en place du projet GOSAM : un dispositif régional de GOuvernance du Système Alimentaire en Mauricie – portion INAF, from 2021-11-08 to 2023-08-31
  • Recension des meilleures pratiques pour la mise en place du projet GOSAM : un dispositif régional de GOuvernance du Système Alimentaire en Mauricie – portion NUTRISS, from 2021-11-08 to 2022-11-07
Data provided by the Université Laval research projects registery