Laurence Guillaumie, PhD is Associate Professor in the Faculty of Nursing, Public/Community Health Programs, at Université Laval (Quebec City, Canada). She is trained in health education and counseling. She holds a Master’s degree in Education Science, a PhD in Education Science and Community Health, and completed a Postdoctoral Fellowship in Health Education. Dr. Guillaumie is also a regular researcher at the CHU de Québec Research Center’s Population Health and Optimal Health Practices Axis, and the Québec Population Health Research Network (QPHRN).

In response to the challenges linked to climate change and ecosystem degradation, she has been particularly interested since 2019 in the promotion of eco-citizenship, pro-environmental practices and environments favoring access to sustainable food (i.e., local, eco-responsible and healthy) for everyone using a public health perspective.

Dr. Guillaumie has conducted several qualitative studies, population surveys and systematic reviews in order to better understand certain populations’ experiences and needs, and the practices and action logic of community, municipal and regional actors.  She also has expertise in the development and evaluation of programs that promote eco-citizenship, pro-environmental practices and a sustainable diet, particularly using the Intervention Mapping and the Behavior Change Wheel approaches. She mobilizes theories and concepts derived from partnership and territorial research, ecological transition as well as behavioral, psychoanalytical, and holistic health approaches.

Hôpital Saint-Sacrement
1050, chemin Sainte-Foy
Québec, Québec
Canada G1S 4L8
Pav. Ferdinand-Vandry, local 3443
1050, rue de la Médecine, Université Laval
Québec, Québec
Canada G1V 0A6
52 entries « 6 of 6 »

Godin G, Amireault S, Belanger-Gravel A, Vohl MC, Perusse L, Guillaumie L

Prediction of daily fruit and vegetable consumption among overweight and obese individuals

Journal Article

Appetite, 54 (3), 2010.

Abstract | Links:

Manderscheid JC, Godin G, Spiz E, Miller L, Lazarus A, Guillaumie L, Lambert LD

Évaluation de programmes psychopédagogiques visant le passage de l’intention à l’action de consommer des fruits et légumes

Book

Université de Franche-Comté, Besançon, 2009.

52 entries « 6 of 6 »
Signaler des ajouts ou des modifications

Active projects

  • Cartographie ODD par apprentissage automatique, from 2022-03-15 to 2023-03-31
  • FGR - Le projet Agri-Hub de Wemotaci : Pour le déploiement d'une stratégie agroalimentaire dans la communauté autochtone de Wemotai en Mauricie, from 2022-05-09 to 2023-05-08
  • Le projet COSAM : Mise sur pied d'une COalition régionale pour un portrait-diagnostic du Système Alimentaire en Mauricie, from 2022-03-22 to 2025-03-21
  • Pratiques pour réduire l’utilisation des pesticides de synthèse au Québec : étude sociopolitique et macroéconomique des effets, des freins et des incitatifs, from 2022-04-01 to 2026-03-31
  • Recension des meilleures pratiques pour un conseil de gouvernance du système alimentaire en Mauricie : une recherche participative organisationnelle, from 2021-09-01 to 2022-08-31
  • «L'expérience d'habiter son logement subventionné» Besoins et pratiques de soutien communautaire comme piliers du renforcement du pouvoir d'agir, de l'entraide et de la solidarité dans la communauté, from 2020-03-15 to 2022-09-30

Recently finished projects

  • Élaboration d'un répertoire d'actions prometteuses de promotion de l'alimentation durable dans les municipalités rurales du Québec : Un projet pilote de recherche partenariale en Mauricie, from 2020-03-01 to 2021-02-28
  • L'évènement "Des Chenaux Mange Écolo" : Des rencontre citoyennes de promotion de l'écocitoyenneté et de l'alimentation durable dans la MRC des Chenaux, from 2021-03-22 to 2022-03-21
  • Pilot study of a community pharmacy-based program to enhance adherence to adjuvant endocrine therapy among breast, from 2019-10-01 to 2022-02-28
  • Promouvoir l’alimentation durable dans les municipalités du Québec : Un projet de recherche participative sur la consommation de protéines végétales, from 2020-04-01 to 2021-12-31
  • Recension des activités et outils numériques de cocréation en ligne applicables au domaine de l’alimentation et favorisant la consultation des parties prenantes dans les projets de recherche partenariale, from 2021-07-20 to 2022-07-19
  • Recension des meilleures pratiques de mitigation des effets de la Covid-19 dans les municipalités rurales du Québec: Une recherche partenariale en Mauricie, from 2021-02-01 to 2022-01-31
  • Réseau de recherche en interventions en sciences infirmières du Québec (RRISIQ), from 2012-04-13 to 2021-04-30
  • Territorialiser les systèmes alimentaires : une révolution pour la planète et la santé durable, from 2020-04-01 to 2021-03-31
  • « La Mauricie Écolo » : Recherche-intervention auprès des jeunes cégépiennes et cégépiens sur leurs attentes et perceptions de l’engagement écocitoyen pour l’environnement et le climat », from 2021-04-01 to 2022-03-31
  • « Rencontres d'échanges pour des serres communautaires et collectives quatre saisons en Mauricie » : un événement pour s'informer, réseauter et initier des projets, from 2021-07-01 to 2022-06-30
Data provided by the Université Laval research projects registery